Lapfüggöny

Lapfüggöny vagy Panello

Az egyik legsokoldalúbb árnyékoló a lapfüggöny. Variálhatóságának köszönhetően nagy teret hódít főképp a modern és minimál stílus kedvelői között. Nagyon egyedi és izgalmas hatásokat érhetünk el általa, hiszen a textíliák közül a fényáteresztő, a sötétítő, a blackout, a roletta vásznak anyagai és akár a bambusz is jó választás. Az oldalirányba vízszintesen mozgatható árnyékoló térelválasztónak is használható és panorámaablak előtt is mutatós.

A panellapok szélessége függ a panelsín hosszától, a sínpályák számától illetve a rajta elhelyezkedő lapok mennyiségétől és a nyílászárók melletti hely méretétől. Mivel komplex szerkezetről van szó, a lapméreteket egyedileg határozzuk meg a lehetőségekhez mérten.

A szerkezet:

A szerkezet lehet 2-3-4-5 pályás alumínium sín. A benne elhelyezkedő tépőzáras panelsínek görgővel futnak végig a sínpályákon. A panelsínekre vannak rögzítve szintén tépőzárral a megvarrt panellapok, amelyek egyedi méretre készülnek. A panellapok aljában súlylap biztosítja az anyag megfeszülését, tartását. Szerelése mennyezetre ráfordítós klipsszel történik vagy konzollal oldalfalra is szerelhető. A panelek egymás mögé jobbra, balra vagy mindkét irányba rendezhetőek, attól függően hol áll rendelkezése hely a panelek kigyűjtésére. Kézi, zsinóros és motoros mozgatással is készíthető.

Panellapok elhúzása kézzel:

Ha a panelkocsik nincsenek összekapcsolva úgynevezett ütközővel a lapokat egyenként egymástól függetlenül tudjuk mozgatni . Ha a panelkocsik ütközővel vannak rögzítve egymáshoz az első lap elhúzásával a többi lap is mozgásba indul abba az irányba. Mindkét megoldásnál kézzel vagy elhúzópálca segítségével mozgathatóak a lapok.

Panellapok elhúzása zsinóros kezelővel:

A zsinórkezelő a sín jobb vagy bal oldalán helyezkedik el.

A panelek meghatározott irányba tudnak rendeződni az ütköző segítségével egymást húzva. Szimmetrikus elrendezésnél, amikor két irányba gyűjtenek a lapok , páros számú lapoknak kell lenniük ,ami maximum 10 lap. Egyirányú elrendezésnél a sínpályák számától függően maximum 5 lap.