sötétítő függöny

Sötétítő

Sötétítő anyaggal nem csak a konkrét fényzárást biztosíthatjuk, hanem számos dekorációt készíthetünk, amely otthonossá varázsolja lakásunkat.

Elsődlegesen, - külső árnyékoló hiányában - a sötétítés lehet célunk a karnis teljes szélességében. Más esetben a fényáteresztő függönyt keretezve díszsálként is alkalmazható. Egy drapéria és elkötőpánt, párnák, ágytakaró, ágysál teljessé teheti az összképet. A sötétítő anyagok tekintetében is különböző szövésű és vastagságú anyagokból választhatunk, attól függően, mennyire szeretnénk sötétíteni. A sötétítőanyag bélelésével a teljesebb fényzárás is megoldható. 100%-os sötétítést viszont az úgynevezett black-out anyagokkal biztosíthatunk.

A dekoranyagok szélessége általában 140-150 cm, de már egyre több helyen vásárolhatunk 290-300 cm-es magasságban is. A karnisszélességhez képest minimum másfélszeres bőséggel kell kalkulálni. 150 cm széles anyag esetében előfordul, hogy több darabból kell összeállítani a függönyt így az anyagmennyiségünk lesz több. Mintás anyagnál a mintaillesztés további anyagszükségletet igényelhet. Ha egy helységben több ablak van, esztétikailag szebb és igényesebb, ha egyformának látjuk.