A nyári szezon fő slágere a 100% black out anyag!

2022.04.08

       A nyári meleg közeledtével  a fényzáró anyag környezetbarát és energiatakarékos megoldást biztosít. Használatával késleltethetjük, visszafoghatjuk a lakás felmelegedést. A redőny vagy zsalúzia  és klíma mellett vagy helyett  is  egész évben jó választás. Nappaliban,gyerekszobában,hálószobában,moziszobában és minden olyan helységben ahol fontos számunkra a sötétítés, a zajcsokkentés,  a hő és a fény kizárása vagy télen a meleg benttartása a lakásban. 

A speciális technikával készült black out anyag 100 % os fényzárást biztosít. Általában egyszínű PVC alapú anyag. A sötétítésen kívül a beáramló meleg hőt visszatartja,a fényt visszaveri, ezáltal hűvösebben tartja a helyiséget. Télen hőfogó,szélfogó szigetelő függönyként is használhatjuk, de hangszigetelő függöny is készülhet belőle.  Változatos színek, különféle textúrák illetve az általánosságban elterjedt  merevebb anyagokon túl a puha, lágyabb esésűek közül is választhatunk. Az anyagokra jellemző,hogy hátoldala fehér,ami jól visszaveri a fényt,de választhatunk színazonos vagy hővisszaverő hátoldalú textilt is. A szövetes felületű anyagok hátsó fedőrétege szintén  PVC alappal van ellátva, ami teljes fényzárást eredményez. Lángmentes változat is létezik. Az anyagok 30 fokon moshatóak  és meglepő módon vasalhatóak is.   A jól kivitelezett karnismegoldásokkal és függönyfazonokkal, pl: drapériával vagy oldalfalra hajlított karnissal,szakszerű függönyvarrással  a fényréseket  megszüntethetjük és ezáltal hatékonyabb fényzárást ,sötétítést biztosíthatunk a hő kizárásával együtt..

Alternatív fényzáró anyag a dim out,amellyel színtől függően 75-90% os fénykizárást érhetünk el, kedvezőbb árfekvés mellett. A dim out anyagokra jellemző,hogy 2 anyagréteg közé fekete szálat szőnek, mely növeli az anyag sűrűségét ezáltal fényzáró funkciót tölt be. A PVC alapú black outhoz képest lágyabb esésű és puhább tapintású anyagok. Fényes,matt és textúrált felületek közül is választhatunk. Jellemzően a szövet hátoldala egyszínű sima.

A fényzáró képességet egy zseblámpa segítségével ellenőrizhetjük. Általában a sötétebb színek jobban elnyelik a fényt a világosak kevésbé. A black out nál viszont 100%os a fényzárás,színtől függetlenül. A fényzáró textíliák súlya nehéz! A megfelelő teherbírású karnis megválasztása elengedhetetlen a könnyedebb működés érdekében,melyhez a függöny magasságát is vegyük figyelembe! Ha szükséges kérjük szakember segítségét!

Tipp: Bármelyik hagyományos sötétítő anyagot bélelhetjük dim out vagy black out anyaggal a fényzárás érdekében.