Textil kisokos

Függönyanyagok:

VOILE:

 A voile kifejezés Franciaországból származik. Magyarul fátylat jelent. A fényáteresztő  az organzánál sűrűbb szövésű, de még áttetsző anyag.Matt fényű strapabíró,lágyan omló függöny textil. Pamut, len, poliészter szálakból is készülhet.Könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődik, azonban vasalást igényel.  Változatai: nyomott voile, hímzett voile, applikált voile, nyírt voile, jacquard szövött voile . Ma már speciális eljárással gyűrt voilet is készítenek. Ár érték aránya kedvező,Bő színválaszték áll rendelkezésre.  Közületek  és otthonok közkedvelt anyaga.  Hálószobába, nappaliba, irodába, szállodába, vendéglátóhelyre, étterembe, iskolába, óvodába ajánlott .

színes voile
színes voile
hímzett voile
hímzett voile
gyűrt voile
gyűrt voile

ORGANZA:

Az organza vékony szövet, mely eredetileg selyemből készült. Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nejlonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Kissé merev anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós és formatartó. Lehet matt és fényes felületű.Kezelése elővigyázatosságot igényel, kézzel vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 fokon. vasalást igényel.   Változatai: hímzett és nyírt organzák. A függönyözésben kedvelt a maratott, egyszínű és mintás változatai.

színes organza
színes organza

FÉLORGANZA:

Az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyaggal ellentétben enyhe fénye van. 

félorganza
félorganza

SABLÉ:

 Megjelenésében a voile-hoz hasonló, de kevésbé fátyolszerű,sűrűbb, váltakozó átmérőjű szálakból szőtt, durvább tapintású függönyanyag. Kevésbé gyűrődik,könnyen kezelhető. Típusai: sima sable, jacquard szövött sable. Anyaga: 100% poliészter.

sablé
sablé

JACQUARD:

A jacquard elnevezés a Joseph Marie Jacquard által feltalált szövőgépre utal, mely automatizálta a nagy mintaelemű szövési technikát. A jacquard minta (csipkefüggöny) jellemzője a nagy méret és a bonyolultság.A jacquard függönyök kifinomult, aprólékosan kidolgozott megjelenése a különböző kötésminták végtelen variálásából adódik. Hazánkban máig népszerű,mivel kézzel horgolt függöny látszatát kelti. Felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége és hangulatvilága, ugyanakkor ma már modern változatait is megtaláljuk. 

 Általában fehér, illetve tört fehér színűek, ám van színre fújt mintával készült változatuk is. Manapság többnyire poliészter alapú műszálból készül. Könnyen kezelhető,nem igényel vasalást, mosás után nedvesen függesztve a súlyánál fogva szépen kisimul.

virágmintás jacquard
virágmintás jacquard

TAFT:

A taft a selyem típusú szövetek gyűjtőneve. Sűrű és fényes vászonkötésű anyagot takar, melyet hernyóselyemből, viszkóz- vagy poliészter fonalból készítenek. Sokféle fajtája van, például: alpaka, armur, broché, glacé, kaméleon, nyomott, muszlin, ripsz, szatén, sifon, sanzsan, chiné, egyszínű, selyem- taft.

A taft nagy formatartású anyag, nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrődik.                                                          A taftot csak sima, meleg vasalóval érdemes vasalni, a gőzölés hatására összemegy! A nylonszálas taftot csak kézzel mossuk, a többi taftváltozat vegytisztítást igényel.

színes taft
színes taft

TÜLL:

A tüll egy vékony áttört,fátyolszerű anyag, ami Tulle francia városról kapta a nevét. A függönyözésben elterjedt színes változatban is,hímzett és fényes beszövéssel is kapható.Kisebb nagyobb hatszögletű hálóméretek közül választhatunk. Könnyen kezelhető , rugalmas anyag.  Pamutból, viszkózából, nylonból vagy ezek keverékéből készül.

hímzett tüll csipke
hímzett tüll csipke

SZATÉN:

Sajátos kötésnek köszönhetően, amelyet atlaszkötésnek hívunk, nyeri el a szatén egyedi fényességét, a sima felületet és selymes esését. Hátoldala matt. Nagy szakítószilárdságú,sűrű szövésű anyag. Selyemből, pamutból, poliészterből, nylonból vagy acetátból készül. Anyagösszetételtől függően eltérő. A pamutszatén  lágyabb ,hamvasabb felületű mint egy poliészter alapú szatén anyag.

Lehet : hernyóselyem,hernyóselyem+pamut keverék, pamut,pamut+viszkóz ,pamut+poliészter keverék és poliészter. Ha gyapjúszálas fonalból készül, akkor félszaténnak nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, a tafttal egyetemben közkedvelt lakástextília. Kímélő kezelést igényel.

fényes szatén
fényes szatén

PAMUT SZATÉN:

Puha, finom tapintás, hűsítő érzést ad, ha megfogjuk. A pamutszatén lágyabb ,hamvasabb felületű mint egy poliészter alapú szatén anyag. Pamutból vagy viszkózából készítik. A legérzékenyebb szövetszál szerinti kezelést igényli, a kezelési utasítást betartva.

pamutszatén
pamutszatén

ZSENÍLIA:

Nyírt, bolyhos szálszövéssel készül, mely kellemesen puha hatást kölcsönöz Többnyire 100% poliészter ,de készülhet pamutból, selyemből, gyapjúból vagy viszkózából. Kímélő mosást és vasalást igénylő textília .  

A szövet keresztirányú fonalaiként felhasznált zseníliáról kapta a nevét. Kellemes tapintásúak, tetszetősek, telt fogásúak és magas használati értékűek. A zsenília cérna tulajdonképpen egyfajta bolyhos fonal, amely készülhet akár pamutból, akár valamilyen mesterséges szálból. A szövet teltségét növelik, a felületet plasztikussá teszik, és kellemes tapintást kölcsönöznek neki. A pamutos termékek a jó nedvszívó képességük miatt, az akril vagy poliészter zseníliásak pedig egyéb kedvező tulajdonságaik, mint a jó kopásállóság , fényállóság és a könnyebb tisztíthatóság miatt előnyösek.

zsenília
zsenília

BROKÁT:

Kárpit és függönyanyagként egyaránt funkcionál. Színoldala szatén, míg hátoldala pamut-poliészter szálak keverésével készül, így nyeri el brokát jellegét.Gazdag mintájú anyag - gyakran szatén alapra szövődik. Ismertetőjel: fémes lánc - és vetülékfonal. Kizárólag vegyileg tisztítható.

brokát
brokát

LENVÁSZON:

Természetes növényi eredetű anyag, mely a pamuttól durvább szövéssel készül. Len, vagy Len és poliészter keverék       

VELÚR:

Nyírt szövet - bársonyszerű, puha anyag         


BLACK OUT:

 A black out fényzáró,sűrű szövésű technikai függöny textília. Speciális szövési technikának köszönhetően biztosít teljes hő-és fénylezárást. Két szál közé egy fekete szálat szőnek . A szál a drágább anyagoknál szénszál, az olcsóbbaknál normál textilszál lehet. Vastagsága ellenére lágy esésű anyag.A black out anyagok a gyártási technológiának köszönhetően akár 100%-os fényzárási tulajdonsággal rendelkeznek. Többnyire 100% poliészter B: Mosás 40° C Vasalás: 150°C

RIPSZ:

Fényes, érdes fogású szövet, amelyen az alkalmazott kötés vagy fonásmódnak köszönhetően jellegzetes bordázottság látható. Tartós, strapabíró függöny anyag. Többnyire 100% poliészter B: Mosás 40° C Vasalás: 150°C

Panama:

A panama anyag egy igen sokrétű, könnyű esésű textil. Készülnek belőle függönyök, ruhák, árnyékolók, abroszok, szivacshuzatok, szék -és asztalszoknyák, esküvői dekoráció, fotóháttér, hangszóró huzat és még sok más is. 

 

BÁRSONY:

Luxus hatású elegáns anyag. Puha tapintású, finom szövet, amelynek felületét az alapszövetből szabadon kiemelkedő sűrű, rövid, bolyhos fonalrészek borítják. A legdrágább bársony selyemből készül,de mivel ez nagyon drága különböző textilszálak keverékét  használják.  A selyemmel kevert viszkóz  egy kellemesen puha és fényvisszaverő anyagot eredményez. Ha spandexet adnak hozzá rugalmas lesz az anyag. Bársonytípusok: tükör bársony,francia bársony, velencei bársony, selyem,devore, ciselé, dombornyomott, maratott,nyomtatott.